Gødning af chiliplanter

Chiliplanten er en kraftigt voksende plante, som er meget taknemmelig overfor gødning. Gødning er nemlig en vigtig faktor, hvis du vil have det bedste resultat ud af dine planter. Næringsstofferne i gødningen giver planterne ekstra “mad” til at vokse betydeligt og trives af.

Gødning-chili-blogHvornår skal der benyttes gødning
Chiliplanter behøver ikke gødning i startfasen, da de her får rigeligt med næring fra pottemulden og jorden fra første omplantning. Når planterne så er 2-3 uger og begynder at vokse får de virkelig brug for ekstra næring. Det er meget krævende for planten at danne den store bladvækst og vokse så hurtigt, som en chiliplante kan. Hvis ikke chiliplanten får optimale forhold i forhold til lys, vanding, gødning og jord/potte, vil planten vokse meget langsomt og i sidste ende ikke give mange chilifrugter. Det er trods alt dejligt at have en stor og vel blomstrende plante, frem for en lille pind med blade på.

Hvilken gødning
De fleste grøntsagsgødninger kan bruges til chiliplanter og give gode resultater, som f.eks. Drivhusgødning, alm. grøntsagsgødning, tomatgødning osv.. Dog anbefaler vi altid, at du benytter specielt fremstillede chiligødninger, som er tilsat alle de næringsstoffer chiliplanten har mest nytte af. De giver det bedste resultat og fås i alle prislejer, hvor de dyrere som regel er mere drøje i brug. Vi anbefaler chiligødning prima som value for money og Chili Focus, som er det ypperste inden for chilidyrkning.

Hvor meget og hvor tit?
Det er vigtigt at læse dosering beskrivelsen, som altid er angivet på dunken. Den kan nemlig være vidt forskellig fra gødning til gødning. Derudover er det en god ide at benytte lidt mindre end angivelsen og så i stedet gøde oftere. På den måde får planterne hele tiden næring, men aldrig for meget. Det er helt fint at tilføre gødning ved hver vanding, hvis man benytter mindre portioner. Ved brug af angivelsen på dunken, anbefales det at gøres hver anden gang. Mehøst-chili-blogd mindre andet er anført på dunken.

Hvornår har man gødet for meget?Overgødning og overvanding er kritisk for chiliplanten. Ved overgødning vil man “brænde” planten af og gøre bladene mørke. Det tiltrækker også flere skadedyr og sygdomme, hvis planten er overfyldt med næring. Hvis dette er tilfældet er det en god ide, at holde igen med gødningen 1-2 uger og så starte stille op igen.

Kan man overvande?
Overvanding er ekstra kritisk og en plante kan hurtigt dø efter overvanding. Hvis planten står i flere dage og er helt gennemblødt,
vil den til sidst falde sammen og begynde at rådne op. Chiliplanter har godt af at tørre lidt ud en gang imellem. Dvs. at jorden skal vandes, så det føles fugtigt og overfladen må gerne tørre ud før næste vanding. Typisk skal de vandes hver 2. Dag og hver dag ved kraftig sol. Hvis man er nervøs for at overvande, så er det en god ide at købe en fugtighedsmåler og sætte den i jorden. Derved kan man altid tjekke om fugtigheden er i orden.

Fordele ved gødning

  • Giver store, sunde og saftige planter.Planterne producere flere frugter med kraftigere smag
  • Nemt at anvende og opbevare

Ulemper ved gødning

  • Ved økologisk dyrkning skal man være opmærksom på hvilken gødning man vælger. Chilibiksen har flere gødninger som enten er økologisk eller godkendt til økologisk dyrkning.

  • Det koster lidt penge at give sine planter ekstra næring i form af gødning. Til gengæld får man en hel del mere for pengene.

Vi håber du kunne bruge vores lille guide og spørgsmål er som altid velkomne. God fornøjelse med din chilifarm! Du kan se vores store udvalg af gødning her.

Bedste-chiligodning-chili-focuschili-godning-billigchili-godning-oeko


ældre oplæg


Skriv en Kommentar her

Bemærk venligst at kommentarer skal godkendes, inden de offentliggøres.